KAN-therm: System KAN-therm Groove
Main image. Main image. Main image. Main image. Main image. Main image. Main image. Main image. Main image.

 

System KAN-therm Groove

System KAN-therm Groove

Grupi naših rješenja priključio se sljedeći, instalacioni sistem: System KAN-therm Groove. „Groove” na engleskom jeziku znači žljeb, žlijebiti, brazdati i idealno opisuje najnoviju tehnologiju.

To je potpuno novo rješenje za spajanje metalnih cijevi i spojnih elemenata, koje tradicionalne metode spajanja, kao što su varenje i narezivanje, šalje u povijest.

 

Osnovu novog sistema su vijčani stezni prstenovi s gumenom brtvom i posebno dizajnirane spojnice. Ponuda ne uključuje ravne dijelove cijevi. Zašto? Ovo tehničko rješenje povezuje se sa tradicionalnim cijevima od ugljičnog čelika i pocinčanog ugljičnog čelika koje se naširoko primjenjuju u instalacijama.  

 Upoznajte se s našim katalogom System KAN-therm Groove


System KAN-therm Groove - kako to radi?

Osnova za spajanje cijevi sa drugom cijevi ili cijevi sa spojnicom odabrane iz naše ponude, je vijčana spojka. Njezina konstrukcija se sastoji od tri elementa: tijela spojnice izvedene iz duktilnog lijevanog željeza, gumene brtve (EPDM ili NBR zavisno od transportiranog medija) te kompleta vijaka od pocinčanog ugljičnog čelika. Elementi koji će se međusobno spajati moraju imati specijalni žljeb koji će omogućivati stabilno spajanje stega.

 


To je jako važan element spoja, odgovoran za njegovu mehaničku izdržljivost. Samo montiranje nije komplicirano i zasniva se na stezanju spojke vijcima pomoću ključa. Znak pravilno izvedenog spoja je dodir metal-metal na oba kraja spojke. U ponudi KAN dostupne su spojke u nekoliko varijanti, što omogućuje rad instalacije uz pritisak do čak 69 bara.

Vrste brtvi

Brtve za spojke dostupne su u različitim materijalima, npr. EPDM guma (Ethylene Propylene Diene Monomer), NBR (Nitrile Butadiene Rubber). Tip primjenjene brtve određuje mogućnost transporta konkretnog medija uz maksimalnu moguću temperaturu – medij je u kontaktu samo s brtvom, ne postoji  mogućnost da dođe u dodir sa tijelom od lijevanog željeza. Odabir odgovarajućeg materijala brtve omogućuje transport ne samo hladne i tople vode, već i nestandardnih medija kao šta su: vodene otopine kiselina, klorirane vode, demineralizirane vode, morske vode, otpadne vode, komprimirani zrak i različite druge kemikalije – za detaljnije informacije, molimo vas kontaktirajte naš tehnički odjel.  

Kako spojke, tako i brtve, dostupne su velikom izboru nazivnih promjera. Standardna ponuda sadrži promjere od DN25 do DN300 (veći promjeri dostupni na zahtjev), šta garantira vrlo veliku univerzalnost primjene System KAN-therm Groove.

 

System KAN-therm Groove rowkowanie

System KAN-therm Groove žlijebljenje cijevi

Žlijebljenje cijevi, za spajanje korištenjem spojki System KAN-therm Groove, može se izvesti pomoću dvije metode, valjanjem i urezivanjem. Žlijebljene putem gnječenja namijenjeno je cijevima koje nemaju veću debljinu zida cijevi od 9,5 mm. Takva metoda pripreme utora je moguća korištenjem malih i mobilnih uređaja. Zahvaljujući tome ovo je popularnija metoda i omogućuje pripremu cijevi na gradilištu. Žlijebljene cijevi urezivanjem zahtijeva nešto veće uređaje i zato se najčešće izvodi u tvornicama ili u posebno pripremljenim, zasebnim mjestima na gradilištu.

 

Primjena

Glavne karakteristike System KAN-therm Groove su:
  • Otpornost na vrlo visok pritisak i temperaturu, 
  • Vrlo velik raspon promjera,
  • Nije neophodan rad s otvorenim plamenom,  
  • Nema uticaja vanjskih uvjeta na kvalitetu spojeva. 
 

Sve to nam daje mogućnost primjene System KAN-therm Groove kod gradnje praktički svake cijevne instalacije.  

Najčešće su to:
  • instalacije za gašenje požara (hidranti i raspršena voda),
  • instalacije pripremljene vode,
  • instalacije za grijanje i hlađenje koje traže veoma velike promjere,
  • instalacije sabijenog zraka.

Sistem može takođe biti primijenjen u industrijskim instalacijama i rudarstvu. Ogromna prednost je mogućnost demontiranja instalacije i ponovnog montiranja istih elemenata na novom mjestu.  

U slučaju instalacija za gašenje požara raspršenom vodom, System KAN-therm Groove je potpuno kompatibilan sa elementima System KAN-therm Steel i Inox Sprinkler i omogućuje spajanje cijevi i profila velikih promjera, većih od 108 mm.

System KAN-therm Groove zastosowanie 

Prednosti

Primjenom elemenata System KAN-therm Groove dobivamo prije svega značajnu uštedu u vremenu potrebnom za montiranje kompletnog cjevovoda, a takođe nema potrebe za angažmanom visoko kvalificirane radne snage. To je rezultat vrlo jednostavne i brze tehnike montaže u usporedbi s tradicionalnim metodama spajanja, kao što su varenje ili narezivanje navoja. Iz toga razloga ovaj tip spajanja cjevovoda smanjuje rizik od pogrešaka u montaži.

Fleksibilna konstrukcija spojki iz naše ponude daje mogućnost kompenzacije termičkog istezanja cjevovoda, tako da već u fazi pred montaže instalacije, možemo prefabricirati tzv. kompenzatore koji sprječavaju  pojavu termičkog rastezanja u cjevovodu. Zahvaljujući tome možemo izbjeći troškove vezane uz primjenu skupih, gotovih proizvoda.

 

 

System KAN-therm Groove Katalog:

System KAN-therm Groove letak: