Space

Članak

Podno ili radijatorsko grijanje? Pronađite najbolje rješenje za svoj dom!

Podno ili radijatorsko grijanje? Pronađite najbolje rješenje za svoj dom!

Iako sustavi površinskog grijanja postaju sve popularniji, u mnogim domovima još se uvijek koriste tradicionalni radijatori. Bit i jednog i drugog je, naravno, osiguravanje toplinske udobnosti stanara. Ali u čemu se razlikuju? Na što trebamo obratiti pozornost pri odabiru rješenja?

Ekonomičnost i učinkovitost

Sustavi podnog grijanja su niskotemperaturni sustavi grijanja. Ali što to znači zapravo? Maksimalna polazna temperatura vode za grijanje je 55 °C. Podno grijanje može se napajati izravno iz niskotemperaturnih izvora topline kao što su toplinske crpke ili plinski kondenzacijski kotlovi, što značajno smanjuje tekuće operativne troškove. Ne smijemo zaboraviti ni svestranost ove metode grijanja. Kod površinskog grijanja moguća je i najsloženija instalacija sa sustavom KAN-therm, što je između ostalog zasluga širokog izbora promjera cijevi, različitih izolacijskih konstrukcija i široke palete montažnih alata.
Dodatna prednost je što omogućuje idealan raspored temperature u interijeru – pod ravnomjerno zrači toplinom po cijeloj površini, što povoljno utječe na udobnost korisnika. Također ne smijemo zaboraviti da ovaj način grijanja uključuje manje konvektivnog kretanja zraka, što smanjuje količinu prašine u prostoriji. Međutim, kod ugradnje podnog grijanja važno je uzeti u obzir moguće prepreke emitiranoj toplini, odnosno namještaj ili fiksne građevinske elemente.

Toplije (ili pretoplo)

Koje su prednosti radijatorskog grijanja? Instalacija zahtijeva manje rada, a sustav postiže veću toplinsku učinkovitost.
Temperatura protoka je oko 60–80 °C, a sam proces grijanja je kraći nego kod podnog grijanja. Nedostatak je pak što učinak grijanja uvelike ovisi o veličini samog radijatora, a što je on veći, to ga je teže smjestiti u prostoriju.
Idealno je koristiti oba načina grijanja. Ovo je moguće i često korišteno rješenje.

Sustav radijatorsko - podno grijanje može raditi s jednim izvorom topline, visoke ili niske temperature. U prvom slučaju, parametri cirkulacije sustava podnog grijanja moraju se smanjiti. U tome pomažu cirkulacijski sustavi KAN-therm crpke koji savršeno rješavaju ovaj zadatak.

Tradicionalni radijatori - iako se još uvijek koriste u mnogim projektima - polako ustupaju mjesto učinkovitijim, ekološki prihvatljivijim sustavima površinskog grijanja. Međutim, izbor idealnog rješenja ovisi o mnogim čimbenicima, od kojih je najvažnija toplinska udobnost. A definicija iste je prilično subjektivna.

Najpopularniji članci na veb stranici

Postavke kolačića

Koristimo kolačiće za pružanje različitih usluga, za kontinuirano poboljšanje naših usluga, za prikazivanje oglasa u skladu sa vašim interesovanjima na našoj veb stranici i za pružanje funkcija društvenih medija. Neki kolačići su neophodni za pravilno funkcionisanje naše veb stranice i da bi vam omogućili da koristite njene funkcije. Uz vašu suglasnost, takođe koristimo analitičke kolačiće za poboljšanje naše veb stranice i marketinške kolačiće za prikazivanje reklama i sadržaja na našoj veb stranici. Saznajte više o kolačićima i kako da ih koristite.
Klikom na „Prihvati sve“, pristajete na upotrebu svih kolačića. Klikom na „Prilagodi postavke kolačića“, možete izabrati koje kolačiće prihvatate. Možete da promenite postavke kolačića ili da povučete svoju suglasnost u bilo kojem trenutku.

Postavke kolačića

Ovaj alat pomaže da se izaberu i deaktiviraju razne oznake/trakeri/analitički alati koji se koriste na ovoj veb lokaciji.